SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. augusztus

Újabb támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem részvételével alapított európai egyetemi szövetség
Az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett pályázaton 52 egyetemi szövetség indult. A 16 nyertes hálózat egyike a European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja. A rekordösszegű támogatásnak köszönhetően így további négy éven át biztosan folytathatja küldetését, a januártól már kilenc intézményt tömörítő szövetség.

Tovább >>>

A kanadai Manitoba egyetem hallgatói a fazekas mesterséget is kipróbálhatják az SZTE BTK nyári egyetemén
Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ első alkalommal rendezte meg a kanadai Manitoba Egyetem diákjai számára a Magyar kultúra és magyar, mint idegen nyelv Nyári Egyetemét. A rendezvény lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy élmény alapon váljanak aktív figyelőkké és magyar kultúra értőkké. A kurzus 2022. július 26-án indult és augusztus 14-én zárul. A 3 hetes programon a diákok egy hetet töltenek Budapesten, kettőt Szegeden.

Tovább >>>

Új mérföldkőhöz értek a Szegedi Tudományegyetem kutatói – beazonosították több magyar uralkodó földi maradványait
Antiókhiai Anna (1153-1184), III. Béla magyar király első feleségének csontjai után, Szent László király (1040-1095) földi maradványait, továbbá Halicsi Endrét (1210-1234) vagyis András magyar királyi herceget is sikerült azonosítani annak a projektnek az eredményeként, amelyet Dr. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem genetikai tanszékének munkatársa vezet.

Tovább >>>

Szeptembertől új szintre lép az SZTE Testkultúra Koncepciója
Több sportolási lehetőség a külföldi hallgatóknak, szorosabb együttműködés a régió sportegyesületeivel, aktívabb kommunikáció. Ezek a témák is szóba kerültek azon az egyeztetésen, amelyen Dr. habil. Fritz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójának rektori és kancellári megbízottja, Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője és a projekt kommunikációjába bevont hallgatók vettek részt.

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemeit rangsoroló ARWU ranglistán
Az SZTE idén is felkerült a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorló Academic Ranking of World Universities listára. Az intézmény világviszonylatban a 701-800. helyen végzett a sanghaji rangsorban, ezzel idén harmadik lett a magyar egyetemek között.

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatási rendszere egyedülálló az országban
Az SZTE kutatói minden segítséget megkapnak, hogy a munkájuk eredménye közvetlenül egy gazdaságilag és társadalmilag is hasznosítható innovációvá váljon. Az IKIKK lesz a Szegedi Tudományegyetemen belül az a szervezeti egység, amely a kutatások arculatát meghatározza és sugározza a közvélemény felé.

Tovább >>>

A Szegedi Tudományegyetem polgárai az állami kitüntetettek között
A nemzeti ünnep alkalmából, augusztus 20-án állami kitüntetéseket adtak át. A Szegedi Tudományegyetem polgárai közül többen részesültek elismerésben.

Tovább >>>

Európa-bajnok az SZTE Mérnöki Kar hallgatója
A kajak kettesek 500 méteres versenyszámában lett Európa-bajnok Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar élelmiszermérnök szakos hallgatója, a müncheni multisport Európa-bajnokságon, Kopasz Bálinttal. Hamarosan itt a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs időszaka, amire eddig nagyon sikeres a sportoló felkészülése.

Tovább >>>

Nemzetközi sikereket ért el az SZTE-ről indult, zöld startup
A ReFilamer projektjének lényege egy olyan költséghatékony eszköz, amely a háztartásokban található műanyag hulladékból - elsősorban műanyag palackokból - állít elő 3D nyomtatáshoz használható filamentet, ezzel a bolti filament vásárlásához képest akár 90%-kal is csökkenhetnek a kiadások. Ez az ötlet kiválóan illeszkedik a ZÖLD SZTE vonulatba, mivel környezetbarát technológia. Az SZTE-ről indult projekt a hazai sikerek után már nemzetközi porondon is egyre több elismerésben részesült.

Tovább >>>

Az SZTE vette fel a legtöbb hallgatót a pótfelvételi eljárásban
593 diákot vett fel pótfelvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem, vagyis a legtöbb hallgatót a magyarországi egyetemek közül. Állami ösztöndíjas helyre 277, önköltséges képzésekre 316 hallgató jutott be, így az általános felvételi eljárásban már felvett hallgatókkal együtt összesen 6667 gólya kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

Tovább >>>

A szálló por és az úthálózatok összefüggését vizsgálták az SZTE geográfusai – meglepő eredményre jutottak
Hogyan függ össze a levegőben található szálló por mennyisége a közlekedéshálózat sűrűségével? Többek között erre a kérdésre keresték a választ a Szegedi Tudományegyetem geográfusai, akik a közlekedési hálózatok térbeli jellemzőinek levegőminőségre gyakorolt hatásait mutatják be egy rangos nemzetközi folyóiratban publikált tanulmányukban.

Tovább >>>

Rekordot döntött a látogatók száma a SZIN-en, sokan jártak az SZTE sátránál is
A Tisza-parti fesztivál egyedi hangulata, a nemzetközi sztárok sora és a hazai zenei élvonal legjobb koncertjei a koronavírus-járvány előtti hangulatot idézték meg augusztus 24-e és 27-e között Szegeden, sőt a látogatószám meg is döntötte a 2019-es korábbi rekordot – írták vasárnap kiadott közleményükben a szervezők.

Tovább >>>

Átadták az Uni-Med Szeged Kft. új fekvőbeteg osztályát
Tizenötágyas, klimatizált, televízióval és internettel ellátott fekvőbeteg osztályt adtak át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban augusztus 30-án. Az egy és kétágyas szobák a 21. század trendjeit követve teszik gördülékenyebbé a privát fekvőbeteg ellátást Szegeden. A megújult kórtermekben heteken belül fogadják a betegeket. Az osztály bejárásával egybekötött sajtótájékoztatón az egyetem vezetősége is részt vett.

Tovább >>>

Kezdetét vette a 2022-es Beiratkozási Gólya Napok a Szegedi Tudományegyetemen
Augusztus 31-én megkezdődtek a Beiratkozási Gólya Napok a Szegedi Tudományegyetemen. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban zajló beiratkozást sokszínű kulturális és szabadidős programok kísérik.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website